SAmfundsansvar

Hos Kongsvang støtter vi stærkt op om den danske velfærdsmodel. Vi mener, at den er med til at sikre lige muligheder og rettigheder for alle og øge den sociale mobilitet. Det er alle værdifulde egenskaber for et trygt og godt samfund.

Vi bidrager til at støtte op om den danske model, når vi f.eks. har overenskomstbaseret løn for vores medarbejdere, når vi er stolte af at betale skat i Danmark og når vi naturligvis er medlem af en arbejdsgiverorganisation. Og vi skubber på, for at forholdene for vores medarbejdere bliver endnu bedre – derfor tør vi godt sige nej tak til natarbejde, og har som et ekstra medarbejdergode, en ekstra sundhedsordning[LK1] .

Det største og mest konkrete samfundsansvar, som vi tager, drejer sig om integration. For mange udlændinge der kommer til Danmark, er et job i rengøringsbranchen ofte det første springbræt.

Hos Kongsvang tilbyder vi løn til vores medarbejdere for at gå til danskundervisning og under rengøringsfaglig uddannelse og på den måde, øger vi integrationen af udenlandsk arbejdskraft på det danske arbejdsmarked.

Dertil har Kongsvang en transparent karrierestige. Og ikke få af vores ledere har startet deres karrierejse på laveste trin, og taget deres viden og erfaring med sig hele vejen til toppen. Vi anstrenger os for at for at være en rummelig arbejdsplads og finde den rette løsning til lige netop de behov medarbejderen har. Det gør vi ved at være åbne for deltid, fleksjob, praktikanter og lignende beskæftigelsesprojekter.

Vi anstrenger os for at for at være en rummelig arbejdsplads og finde den rette løsning til lige netop de behov medarbejderen har. Det gør vi ved at være åbne for deltid, fleksjob, praktikanter og lignende beskæftigelsesprojekter.

Diversitetsløftet

Diversitet er og bliver en vigtig del af Kongsvangs DNA. Vores medarbejdere kommer fra 76 forskellige lande, og samlet taler vi over 100 forskellige sprog. Det er helt essentielt for os, at alle føler sig velkomne uanset nationalitet, kønsidentitet, seksuel orientering, alder og baggrund. Vi er stolte af Kongsvangs diversitet og bliver dagligt inspireret.

I Kongsvang har vi således et substantielt fokus på ligestilling, inklusion og kønsbalance i virksomheden, så vi er med til at skabe både mangfoldighed og bæredygtighed. Derfor lå det lige til højrebenet for os at underskrive Dansk Industris ”Gender Diversity Pledge” og fortsat blive ved med at udvikle vores arbejdsplads for alle medarbejdere. ”Gender Diversity Pledge” beskriver 16 principper, som er udviklet af DI for at hjælpe virksomheder med at fremme ligestilling, inklusion og kønsbalance.

FN’s verdensmål

Hos Kongsvang er implementeringen af FNs verdensmål en kontinuerlig proces. Har du spørgsmål hertil, er du meget velkommen til at kontakte os. Vi vil meget gerne i dialog med virksomheder, private som offentlige, der har samme overbevisning og tilgang til, at bæredygtighed er vores fælles ansvar.

Sundhed og trivsel

Rengøring er hårdt fysisk arbejde. For mig handler Sundhed og Trivsel i Kongsvang derfor især om at undgå nedslidning

Kvalitetsuddannelse

Jeg ønsker, at vores medarbejdere er stolte over deres fag – også overfor kunderne

Ligestilling mellem kønnene

Vi vil sikre en god integration, hvor alle vores medarbejdere uanset kultur og nationalitet kender til og aktivt støtter op om lige rettigheder uanset køn

Rent vand og sanitet

Det er vigtigt, at vi ikke læner os tilbage, selvom vi er svanecertificerede, men at vi stadig finder de innovative løsninger, der fremmer cirkularitet og reducerer brugen af vand og kemikalier

Bæredygtig energi

Vi skal mindske vores energiforbrug og arbejde for at den energi vi bruger, er grøn – det gælder hele vejen rundt fra vores tørretumblere til vores computere

Anstændige jobs og økonomisk vækst

Vores ledere skal være synlige og til stede for deres medarbejdere uanset om de arbejder dag, aften eller nat

Mindre ulighed

Du kan blive en aktiv del af Kongsvang uanset din nationalitet, seksualitet, religion… Det er vigtigt, at man føler sig anerkendt uanset, hvem man er

Ansvarligt forbrug og produktion

Vi kan arbejde aktivt på at begrænse vores forbrug af midler, emballage, produkter mv. Men vi kan også stille krav op i forsyningskæderne til underleverandører

Klimaindsats

Vi kan gøre meget for at gøre vores praksis mere klimavenlig: transportoptimering; slukke lys og maskiner uden for brug; og at genanvende affald

Partnerskaber for handling

Vi kan ikke stå alene om at løse de udfordringer, vi har som rengøringsbranche. Det er vigtigt, at vi tænker i radikale partnerskaber indenfor og udenfor branchen

Det gør vi allerede:

  • Vi lægger stor vægt på sundheden og trivslen hos vores medarbejdere. Ergonomisk korrekte arbejdsstillinger og sikker håndtering af kemikalier er en integreret del af vores praksis som Svanemærket Rengøringsservice.
  • Vi er godkendt til Servicenormen; en garantimærkning, som udelukkende tildeles medlemmerne af Servicebranchens Arbejdsgiverforening (SBA). Det betyder, at vi kan dokumentere et godt arbejdsmiljø, ordnede forhold for vores personale, og at alle er godt forberedte til at varetage deres opgaver.
  • Vores ledelse er synlige og til stede for medarbejderne med jævnlig fysisk møde på lokation og via mobil. De afholder også regelmæssige omsorgs- og fraværssamtaler for at understøtte vores medarbejderes velbefindende.
  • Vores KPI’er fokuserer på at skabe de bedste arbejdsforhold med så lidt overtid, sygefravær og aften- og nattearbejde som muligt.
  • Vi har en rygepolitik, der understøtter vores medarbejderes sundhed og forebygger livsstilssygdomme.

Delmål:

  • Vi vil være en arbejdsplads uden arbejdsulykker
    Alle vores ledere skal have et indgående kendskab til og forståelse af sundhedsordningen. Vi samarbejder med Pensiondanmark for at sikre let adgang til viden om sundhedsordningen. Derudover samler vi data og evaluerer på effekten af vores indsats.
  • Vi sætter ekstra fokus på vores fraværs- og omsorgssamtaler
    Vi sætter fokus på, hvordan man tager en fraværs- og omsorgssamtale og formålet heraf. Vi undersøger hvordan den administrative del gøres bedre og vi måler sygefravær ift. fraværs- og omsorgssamtaler for at se, om indsatsen gør en forskel.
  • Alle medarbejdere skal være fortrolige med brug af personlige værnemidler og maskiner
    Vi analyserer data på brug af maskiner og værnemidler, og igangsætter indsatser, der understøtter god og fortrolig brug af maskiner.

Det gør vi allerede:

  • Vi uddanner vores medarbejdere på et niveau svarende til AMU grundlæggende rengøringsuddannelse. Vi sikrer opfølgende geninstruktion og efteruddannelse understøttet af serviceledere og driftstrænere.  
  • Medarbejdere, med kompetencer og viljen til det, får mulighed for at tage trin op ad vores karrierestige. Hvert trin sikrer en tryg udvikling og kompetenceopbyggelse, så man kan gå fra rengøringsmedarbejder til tilsynsassistent, driftstræner, assisterende serviceleder mv.
  • Vi understøtter også vores medarbejders udvikling med lønnet danskundervisning. I 2023 har 154 af vores medarbejdere deltaget i danskundervisning på samlet 12.706 timer. Det placerer os som den rengøringsservicevirksomhed, der i samarbejde med SBA/AOF har haft flest medarbejdere til danskundervisning.
  • Uddannelse er en del af vores DNA og vi er stolte over, at vi fra 2022 til 2023 har gennemført 239 kursusforløb i dansk. Vi har en KPI om at hver serviceleder vælger mindst to teammedlemmer til rengøringsteknikeruddannelsen årligt, så flest muligt får papir på deres faglighed, leverer en høj kvalitet og får en stolthed for deres fag.

Delmål:

  • Vi vil udvikle vores uddannelsessystem og sikrer fortsat høj kvalitet
    Vores uddannelsesudvalg arbejder på at gentænke vores uddannelsessystem for det rengøringsfaglige. Vi har løbende halvårlige målinger for at sikre kvalitet i uddannelsen.
  • Flere skal gennemføre rengøringstekniker-uddannelsen
    Vi vil sende flere medarbejdere på rengøringstekniker-uddannelsen og give dem et papir på deres faglighed.
  • Vi vil motivere alle til at lære dansk
    Vi tilbyder alle nye medarbejdere screening ift. danskundervisning i deres første 4-6 uger i virksomheden.

Det gør vi allerede:

  • Vi har ligestilling i ledelsen med en 40/60% kønsfordeling i ledelse og bestyrelser. I vores bestyrelse er 1 af 3 medlemmer kvinder. I vores øvrige ledelse er 22 ud af 36 ledere kvinder og 14 er mænd. I vores branche er kvinder typisk i overtal, derfor er vores fokus på ligestilling for mænd. Vores måltal og politik for at øge andelen af det underrepræsenterede køn sætter retningslinjer for en mere lige fordeling af mænd og kvinder, der uddanner sig og tager trin op ad vores karrierestige.
  • Vi har underskrevet Dansk Industris Gender Diversity Pledge, der indeholder 16 principper for at sikre, at kønsdiversitet er en integreret del af vores strategier og målsætninger.  
  • Mangfoldighed ligger dybt i vores DNA og vi er stolte af at kunne inddrage og give lige muligheder for alle uanset alder, baggrund, etnicitet, kultur og køn.
  • Vores politik mod seksuel chikane er en fast del af vores introduktionsprogram, hvor medarbejdere informeres om deres rettigheder. Vi støtter også en barsels- og familiekultur, der opfordrer alle køn til at tage barsel, barnets første sygedag mv.

Delmål:

  • Den danske kultur om ligestilling skal forsat være indprentet i vores organisation
    Vi videreudvikler vores onboarding-pakke og kampagner, der introducerer og inddrager vores medarbejdere i det danske samfund og den danske kultur.
  • Vi indsamler data på ligestilling i Kongsvang
    Vi indsamler data på ligestilling inden for uddannelsesforløb, karriereudvikling, barnets første sygedag og barsel for at iværksætte nødvendige forbedringer.
  • Vi går efter kompetencer og kvalifikationer – ikke køn
    Vi formidler kønsneutralt i stillingsopslag og i vores dialog med kunderne. Vi undersøger AI’s potentiale og udfordringer ift. en mindre fordomsbaseret rekrutteringsproces.

Det gør vi allerede : 

  • Vi er en Svanemærket rengøringsservice, hvor alle vores rengøringsmidler, vaskerier, vaskehaller, klude og mopper er Svanemærket.  
  • Vi har mopper og klude, der kan genanvendes, har en lang levetid og reducerer brugen af vand og middel.
  • Vi genbruger vores uniformer i samarbejde med Sunwill Business, så vi mindsker vandforbruget ved produktion af ny bomuld.   
  • Vores medarbejdere oplærer i korrekt dosering af både vand og rengøringsmiddel. Ved ingen eller minimal brug af vand passer vi også på bygninger og inventar.   
  • Vi donerer penge til Danmarks Naturfredningsforenings arbejde med at sikre rent vand til alle, når en ny funktionær ansættes.   

Delmål:

  • Vi gennemfører et innovationsprojekt
    Vi undersøger muligheden for en tablet-dosering, der kan gøre korrekt dosering nem og minimere vores brug af plastemballage.
  • Vi holder øje med vandspild
    Vi fejlmelder toiletter og vaskemaskiner, og lukker for hanen, når vi går rundt, så vi minimerer evt. vandspild.
  • Vi har ekstra fokus på korrekt dosering af vand og middel samt afkalkning og vedligehold af maskiner
    Vi indsamler data på, hvor mange kemikalier vi anvender. Vi igangsætter en formidling og uddannelse i, hvad korrekt dosering betyder: bedre rengøring, bedre miljø og god økonomi.

Det gør vi allerede:

  • Vi indkøber grøn strøm (100% vedvarende) på egne faciliteter, inkl. lejede, hvor det er muligt selv at vælge.
  • Vi har fokus på at indsamle bedre data på vores energiforbrug og den tilknyttede emissionsfaktor, internt og hos vores kunder.
  • Vi er opmærksomme på at slukke lyset, når vi går.

Delmål:

  • Vi undersøger og tester muligheden for at minimere brugen af tørretumblere
    Vi ønsker at bruge tørretumbler så lidt som muligt, og derved reducere vores strømforbrug. Vi kigger derfor på muligheden for at reducere eller helt at stoppe med brugen af tørretiumblere.
  • Vi vælger energimærket elektronik
    Vi er opmærksom på at indkøbe maskiner og hardware med de bedste energimærker.
  • Vi er i dialog med vores kunder om brug af lyssensorer og rengøring i dagtimerne
    Når vi indgår en ny kontrakt med en kunde, har vi dialog om de bæredygtige fordele ved rengøring i dagtimerne og brug af lyssensorer.

Det gør vi allerede:

  • Vi sikrer ordnede og retfærdige arbejdsforhold. Vi er part i gældende overenskomster indenfor vores fagområde. Det sikrer vores medarbejdere danske løn- og arbejdsvilkår. Alle vores servicemedarbejdere er desuden tilknyttet Pensiondanmarks sundhedsordning.
  • Vi er godkendt til Servicenormen; en garantimærkning, som tildeles medlemmerne af Servicebranchens Arbejdsgiverforening (SBA). Det betyder, at vi lever op til de syv punkter i Servicenormen herunder et godt arbejdsmiljø, ordnede forhold for vores personale og at alle er godt forberedte til at varetage deres opgaver.
  • Vores KPI’er har fokus på anstændige arbejdsforhold med et minimum af aften- og natarbejde, arbejdstimer tilpasset opgaven og mindst mulig overtid og sygefravær.
  • Desuden samarbejder vi med jobcentre og fagforeninger for at integrere marginaliserede grupper og personer i arbejdsmarkedet gennem praktikker og sociale projekter. 

Delmål:

  • Vi indgår aktivt i dialog med vores kunder om arbejdstid i dagtimerne 
    Vi arbejder for et minimum af aften- og nattearbejde, da vi ønsker en god work-life-balance, sundhed og trivsel for vores servicemedarbejdere og serviceledere.
  • Vi sikrer, at alle er ansat på ordentlige og rigtige ansættelseskontrakter
    Vi uddanner vores serviceledere i overenskomstforståelse og korrekt håndtering af ansættelseskontrakter for at sikre, at alle medarbejdere ansættes på ordentlige vilkår.
  • Vi vil sikre at vores medarbejdere kender til deres rettigheder på det danske arbejdsmarked
    Vi videreudvikler en onboarding-pakke og kampagner, der introducerer og inddrager vores medarbejdere i det danske arbejdsmarked.

Det gør vi allerede:

  • Vi arbejder allerede med den sociale lighed gennem danskuddannelse, uddannelse og karrierestigen – og med den økonomiske lighed gennem overenskomst, ordnede forhold og fair løn for alle.
  • Gennem tæt samarbejde med lokale jobcentre arbejder vi målrettet med flere beskæftigelsesprojekter, der sikrer flere selvforsørgelse – og vi løfter allerede mange videre i arbejde og uddannelse: 75% af vores praktikforløb i Q3 2022 har resulteret i ordinære job og fra 2022 til 2023 har vores medarbejdere gennemført 239 kursusforløb.

Delmål:

  • Samarbejde med organisationer og jobcentre om flere i arbejde
    Vi udvider vores samarbejde med organisationer og jobcentre for at hjælpe flere i arbejde – inklusiv dem, der har sværere ved at få adgang til det danske arbejdsmarked.
  • Synliggørelse og anerkendelse af vores servicemedarbejderes arbejde
    Vi vil fortsat arbejde med at formidle den kæmpe forskel servicemedarbejderne gør hver dag. Vi sikrer, at vores ledere er aktivt engagerede og synlige, hvilket styrker deres dialog med medarbejderne og muliggør direkte anerkendelse og feedback.

Det gør vi allerede:

  • Vi kan og gør allerede meget for at få et bæredygtigt forbrug. Vi udforsker nye teknologier såsom en tablet-løsning for at reducere vand- og emballageforbruget. Vi prioriterer genbrug og reparation af vores elektronik og rengøringsudstyr som støvsugere og gulvvaskemaskiner, så vores produkter får så lang en levetid som muligt. 
  • Vi er stolte over at være et Svanemærket Rengøringsservice svanemærkede, der udelukkende bruger svanemærkede rengøringsmidler. Dertil uddanner vi vores medarbejdere i korrekt brug af midler og vand.
  • Vi samarbejder med vores leverandører og kunder om affaldssortering, bæredygtige produkter og forbrug.

Delmål:

  • Vi tester aktivitetsbaseret rengøring 
    Vi vil teste aktivitetsbaseret rengøring baseret på sensorer, så vi kan måle antal brugere og nødvendigheden for rengøring. Det vil kunne reducere vores forbrug af midler og vand, hvis vi kun gør rent i de lokaler, der har været i brug.
  • Vi intensiverer arbejdet for at reducere vores forbrug af plastikposer 
    Vi tester opsamling af beskidte mopper og klude – samt affald – i genbrugelige og vaskbare poser eller spande.
  • Vi undersøger levetiden for vores mopper og klude i praksis
    Vi ønsker mopper og klude, der holder længe og i sidste ende kan genanvendes.

Det gør vi allerede:

  • Vi arbejder for at gøre vores vognpark grøn. Ved udgangen af 2023 var 10% af vores biler 100% eldrevne. Det er ikke nødvendigvis kun elbiler, der er svaret. Derfor kigger vi også ind i andre løsninger for at køre grønt eller begrænse vores kørsel, såsom biobrændsel og logistik. Vi har i 2024 underskrevet Aarhus Klimaalliances commitment paper og forpligter os dermed til at omstille til en bæredygtig vognpark.  
  • Vi har fokus på at reducere emissioner i egen forsyningskæde: vores rengøringsvogne og redskaber er fremstillet af genanvendeligt materiale, repareres og genbruges. Ligesom vi hovedsageligt har leverandører fra EU.

Delmål:

  • Vi vil minimere kørsel med skarpere logistik og organisering.
    Vi undersøger, hvordan vi kan minimere vores kørsel – og dermed vores CO2-udledning – ved at tilrettelægge arbejdet, så vi kun kører én gang. 
  • Vi vil optimere vores transport med miljøvenlige muligheder
    Vi vil øge vores andel af elbiler til 25% i 2025 og en 100% grøn bilpark i 2030. Vi undersøger muligheden for andre miljøvenlige transportmuligheder som biobrændstof, elcykler eller elløbehjul.
  • Vi vil kortlægge vores medarbejdertransport og varetransport
    Vi kortlægger vores medarbejderes udledning igennem deres transport med henblik på at påvirke til mere klimavenlig kørsel. Vi undersøger om vores varer kan leveres af leverandører og producenter i eller tættere på Danmark.

Det gør vi allerede:

  • Vi søger at påvirke offentlige udbud så kontrakter rummer social og grøn bæredygtighed. 
  • Vi samarbejder med branchen om bedst mulig rengøringsfaglig uddannelse. 
  • Vi har indgået et samarbejde med Lead the Talent, hvor fem jobsøgende akademikere hjælper os med at undersøge markedet og muligheden for at udvikle en tablet-løsning, der kan erstatte flydende rengøringsmiddel og spare os transport, emballage og medvirke til korrekt dosering.  
  • Vi samarbejder med kunder om de mest bæredygtige løsninger både ift. arbejdsmiljø og klimaet.
  • Vi samarbejder med lokale jobcentre om den gode praktik, der får folk i arbejde.
  • Vi donerer penge til Danmarks Naturfredningsforenings arbejde med at sikre rent drikkevand.

Delmål:

  • Vi samarbejder og opfordrer til udvikling af bæredygtige produkter
    Vi opfordrer leverandører og producenter til at udvikle bæredygtige produkter, som sikrer både forbedret genanvendelighed, længere holdbarhed og overholdelse af standarder som svanemærkning eller andre relevante certificeringer.
  • Vi indgår aktivt i dialog med samarbejdspartnere og kunder om bæredygtige løsninger
    Sammen med vores samarbejdspartnere og kunder engagerer vi os aktivt i at implementere bæredygtige løsninger såsom lyssensorer, affaldssortering eller rengøring i dagtimerne.
  • Vi vil forsat støtte stærkt op om det danske arbejds- og velfærdssystem
    Vi vil udvide vores samarbejdet med 3F og lokale jobcentre for fortsat at understøtte den danske arbejds- og velfærdsmodel, og samtidig sikre vores medarbejderes adgang til fagforening. 
Søg