Vi bør overveje hvornår og hvordan vi bruger sprit

Vi skal ikke helt stoppe med at bruge sprit, når vi desinficerer hænder og overflader, men vi bør overveje mængden og procenterne i den sprit, vi anvender, lyder det fra direktør og indehaver i Kongsvang, Jørgen Hertz.

Dagene efter Mette Frederiksens pressemøde den 11. marts var håndsprit en af de første varer, der blev udsolgt. Flere danske bryggerier omlagde sågar deres produktion, så de midlertidigt kunne levere sprit til sundhedsvæsenet.

Selvom flere og flere har forstået, at vand og sæbe i de fleste tilfælde er lige så effektivt i kampen mod virussen, så ser Jørgen Hertz, den ene direktør og indehaver af Kongsvang Facility & Cleaning, stadig en tendens til en overdreven brug af sprit. Både når det gælder vores håndhygiejne og rengøring.

»Tilbage i marts lød myndighedernes anbefaling, at man brugte sprit med 70-85 procent alkohol i. Oppe i de procenter har vi først og fremmest at gøre med virkelig brandfarlige sager. Og så er det også skadeligt for både fingre og hud, når vi hele tiden går rundt og påfører det på huden,« siger han.

Læser man i dag Sundhedsstyrelsens råd til god håndhygiejne i forbindelse med Covid-19, anbefales håndsprit da også kun, hvis du ikke har adgang til sæbe og vand. Det skyldes, at sprit eller desinficerende midler kan være direkte skadelige for hud og lunger, når vi indånder de kemiske stoffer.

Til kunder, venner og bekendte er min anbefaling derfor, at de i stedet for en almindelig spritdispenser i receptionen, anskaffer sig en dispenser, som frigiver en lille portion hånddesinfektion i skumform. Gerne en, som har en lille anordning siddende under, der kan samle eventuelle dryp op.

Jørgen Hertz, Direktør

Ødelægger gulve og overflader

For det er bl.a. dryp fra spritdispensere, som Jørgen Hertz og hans team er begyndt at se det uheldige resultat af ude hos kunderne.

»Det er de færreste byggematerialer, der i længere tid kan tåle sprit med en høj alkoholprocent, og jeg har derfor de seneste måneder set eksempler på linoleumsgulve og klinkegulve, der så ganske forfærdelige ud,« forklarer Jørgen Hertz.

Det skyldes ikke kun, at en spritdispenser står og drypper på gulvet, men også at mange mennesker, når de spritter hænderne af, har en tendens til at ryste dem af efterfølgende.

»Og så har du borde og andre overflader, som kræver ekstra pleje for at holde sig pæne. Der har vi nogle steder kunnet konstatere, at de på grund af aftørring med sprit har taget skade og er blevet grimme,« siger han.

Vand og sæbe er nok

Jørgen Hertz forstår godt, hvorfor man tyer til sprit i en tid som denne. Sprit er mest effektivt, når viruspartikler skal elimineres, heriblandt coronavirus. Derfor er det fortsat en god ide at bruge sprit, når det gælder aftørring af bestemte overflader, som mange mennesker vil være i berøring med flere gange dagligt.

Men der er ingen grund til at spritte hverken gulve eller inventar af. Her vil vand og sæbe i langt de fleste tilfælde være effektivt nok.

»Jeg siger ikke, at man helt skal undgå at bruge sprit. Men jeg siger, at man nøje bør overveje, hvordan og hvornår man bruger det,« lyder det fra Jørgen Hertz.

Hvornår skal du så anvende desinfektionsmidler?

Som udgangspunkt bør du desinficere så lidt som muligt.

Ring til Gitte

Har I brug for en uforpligtende snak eller et konkret tilbud, er vi altid klar med en kop kaffe eller en snak over telefonen. I ringer eller skriver blot til Gitte Rohmann i vores kundeservice.

Søg