Gæster i virksomheden under corona – sådan gør I
Høflighed og Covid-retningslinjer, der går i et med inventaret, er blandt barriererne, når vi skal mindske smitterisikoen ved kundebesøg i en virksomhed. Det er der heldigvis råd for.
Som virksomhed kan det være udfordrende nok at huske medarbejderne på retningslinjerne for Covid-19. En udfordring, der ikke bliver mindre, når virksomhed får kunde- og gæstebesøg.
Her kan høfligheden nemlig spænde ben for, at vi husker vores gæster på, at de skal spritte af og holde afstand. Det fortæller Cathrine Curting, Chef for HR, Udvikling og Kommunikation i Kongsvang Cleaning & Facility.
»Min oplevelse er, at mange føler sig en smule uhøflige, hvis de beder andre om at spritte af, eller ikke vil give hånd, når de mødes. Derfor tror jeg, at det først og fremmest er vigtigt, at man får gjort op med den følelse og “nudget” folk pænt i den rigtige retning.« fortæller hun.
For Cathrine Curting handler det om ikke at gøre retningslinjerne til en løftet pegefinger. I stedet skal tilgangen være inkluderende. En høflig påmindelse og kommunikationen, der bærer præg af, at restriktionerne udelukkende skyldes, at vi ønsker at passe på gæsten og hinanden.
Sæt grafikeren i gang
Det kan man blandt andet gøre ved at få husets grafiker til at give de forskellige opslag med Covid-19-retningslinjerne et personligt og visuelt »touch,«.
»Vi møder disse retningslinjer overalt efterhånden, og har man blot printet Sundhedsstyrelsens råd ud og hængt dem op, så kan de nemt komme til at gå i ét med tapetet, fordi vi efterhånden ser det overalt,« fortæller Cathrine Curting.
»Men udstyrer I dem derimod med virksomhedens visuelle og sproglige identitet, så vil de med større sandsynlighed springe mere i øjnene hos gæsten, der er på besøg. Og så er det også en mulighed for, at I her kan fremhæve det ved retningslinjerne, der er særligt relevante for netop jeres virksomhed.«
Sedler i mødelokalet
Men inden vi inviterer gæster eller kunder på besøg i virksomheden, bør vi først have sikret, at vi rent faktisk har et mødelokale, der er stort nok til at huse det antal mennesker, vi bliver. Tommelfingerreglen er, at I til mødet skal kunne sidde med en stol imellem hver af deltagerne.
»Stil dig også spørgsmålet: Er det relevant, at alle er med til dette møde, eller kan vi koge det ned, så det kun er de absolut vigtigste?« lyder et andet råd fra Cathrine Curting.
Og så er det vigtigt, at mødelokalet er gjort rent, inden I sætter jer derind. Her kan I bede rengøringspersonalet lægge små sedler på bordet, som indikerer, at lokalet og de enkelte pladser er rengjort. Sedlerne fjernes, når I sætter jer til bords, så det er tydeligt for dem, der efterfølgende skal bruge lokalet, hvorvidt det er rengjort eller ej.
»Står der ikke lige et rengøringspersonale klar, er det vigtigt, at I har en eller flere i virksomheden, som er instrueret i og har ansvaret for, at lokalet bliver gjort rent. Og at der luftes ud efter hvert eneste møde,« forklarer Cathrine Curting.
Husk retningslinjerne – også til mødet
Mennesker er som bekendt vanedyr. Det ses også, når vi afholder møder.
»Tendensen er, at når vi først har sat os ned omkring bordet til et møde, så glemmer vi alt om Covid-19-retningslinjer. Der rækkes ud efter kaffen, deles krus ud og alle gode tiltag om afstand og afspritning går lidt fløjten,« forklarer Cathrine Curting.
»Her vil jeg igen slå et slag for, at man i mødelokalet hænger et papir op, som husker alle mødedeltagerne om, at der skal sprittes af, inden der gribes ud efter kaffekanden, kuglepenne og kaffekopper. Det mindsker først og fremmest risikoen for smitte, og så undgår vi følelsen af at virke uhøflige.«
Kontaktflader i et mødelokalet
Når der er afholdt møde, er det vigtigt, at kluden med vand og sæbe kommer forbi samtlige kontaktflader: Dørhåndtag, lyskontakter, borde og stolerygge. Sidstnævnte har vi med at overse, men den er vigtig, da vi holder på stoleryggen, når vi trækker stolen ud.
En til to meters afstand i mødelokalerne
Om det er kontoret, mødelokalet eller andre fællesarealer som kantinen, så er reglen, at der skal være mindst en meters afstand. Men er der tale om lukkede rum med begrænset udluftning, bør der mindst være to meters afstand mellem mødedeltagerne.
Ring til Gitte
Har I brug for en uforpligtende snak eller et konkret tilbud, er vi altid klar med en kop kaffe eller en snak over telefonen. I ringer eller skriver blot til Gitte Rohmann i vores kundeservice.