Sådan mindsker I smitterisikoen og utrygheden på arbejdspladsen

For mange er der i lyset af Covid-19 en vis utryghed forbundet med at komme tilbage på kontorpladsen. En utryghed, der bunder i, at mange ikke ved, hvordan de bedst muligt undgår coronasmitten, når de er på kontoret. Det er der heldigvis råd for!

På landets arbejdspladser har mange danskere følt sig ekstra udsatte, når det gælder smitterisikoen. Det kunne en YouGov-undersøgelse for Rambøll i april 2020 vise, da danskerne var begyndt at vende tilbage til arbejdspladserne.

Ifølge undersøgelsen, der havde over 500 adspurgte, var 61 procent i større eller mindre grad i tvivl om, hvordan de bedst undgik smitterisikoen på kontoret. Mere end 81 procent svarede, at de på arbejdspladsen i større eller mindre grad var bekymrede for at blive smittet med corona.

Men det er ikke så kompliceret. Afstand til kollegerne ved kaffemaskinen, i kantinen og på kontoret generelt er de mest effektive måder at mindske risikoen for smittespredning.

Lige så væsentlig er den daglige rengøring, som medarbejderne kan gøre, når rengøringspersonalet ikke er til stede. Covid-19 har nemlig ikke alene øget kravet til, hvordan virksomheder som Kongsvang tager sig af rengøringen på kontorlandskaber, skoler, institutioner og lignende landet over. Pandemien har også betydet, at medarbejderne skal tage større del og ansvar for den daglig rengøring og hygiejne på kontoret.

Sådan passer Kongsvang på ansatte og kunder i en tid med Corona

Det handler om klar og tydelig kommunikation, når man skal mindske utrygheden for corona på arbejdspladsen. Det fortæller indehaver og direktør hos Kongsvang Cleaning & Facility, Christina Nyhus.

»For os har det været vigtigt at konkretisere og visualisere retningslinjer og forventninger, særligt fordi vi er en mangfoldig og multikulturel arbejdsplads. Her må der ikke opstå hverken forvirring eller misforståelser.«

Kongsvang er en multikulturel arbejdsplads, hvor en stor del af medarbejderne er timelønnede. De har derfor ikke sin faste gang på hovedkontoret i Åbyhøj, hvorfor Kongsvang har gjort ekstra meget ud af kommunikationen omkring Covid-19 på virksomhedens intranet. Ligesom mellemlederne ude i regionerne er ekstra opmærksomme på at kommunikere, hvordan medarbejderne beskytter sig selv og kunderne.

»Hver gang, der er kommet nye corona-restriktioner, har vi kommunikeret, hvordan vi håndterer det, og som arbejdsplads integrerer det i vores hverdag. Derfor har vores medarbejdere heller aldrig været i tvivl om vores holdning, og hvordan de har skullet agere,« fortæller Christina Nyhus.

Det betyder bl.a., at medarbejderne er sikret mundbind, handsker, nye uniformer hver dag samt instrukser i, hvordan de vasker uniformerne.

»Og så sørger vi for at begrænse antallet af virksomheder, som den enkelte medarbejder skal ud til. Med inspiration fra regerings retningslinjer omkring sociale bobler skabes der en lille bobbel af arbejdspladser, som den enkelte medarbejder har kontaktflade med. Ligesom vi for vores ikke dansktalende ansatte er opmærksomme på at informere og oversætte regeringens retningslinjer i forbindelse med Covid-19,« forklarer Christina Nyhus.

Det er initiativer, der har båret frugt. Selvom Kongsvang har medarbejdere ude på landets institutioner og virksomheder hver dag, er det i skrivende stund kun en lille håndfuld ansatte, der har været testet positive for Covid-19.

5 råd til en tryggere arbejdsplads under Covid-19

Men hvilke retningslinjer kan I så som arbejdsplads kommunikere ud til medarbejderne som led i at mindske smitterisikoen samt den utryghed, corona kan medføre? Det er nedenstående fem råd gode bud på.

1. Start dagen med god håndhygiejne

Gør det til kutyme på kontoret, at medarbejderne starter arbejdsdagen med at vaske hænder. Her vil almindeligt vand og sæbe være nok til at slå eventuelle viruspartikler ihjel, hvis blot der vaskes hænder grundigt. 20 sekunders håndvask lyder reglen.

2. Ryd op på arbejdsstationen

Hyppigere rengøring er endnu en vigtig barriere mod coronavirus og andre smitsomme partikler på kontoret. En rettesnor bør hedde, at hver eneste arbejdsdag slutter med, at medarbejderen rengør og tørrer sit bord af. Igen er en klud med almindeligt vand og sæbe nok.

3. Rengør håndtag, greb og kaffemaskiner

Generelt bør der være én eller flere medarbejdere, der er ansvarlige for, at flader tørres af flere gange dagligt. Det gælder i særlig grad det, vi kalder virksomhedens kontaktflader. Dørhåndtag, vandhaner, køleskab og skuffer, kopi- og kaffemaskinen etc. Altså de flader, som medarbejderne ofte rør ved flere gange dagligt.

4. Mulighed for hjemmearbejdsdage

Hvis der absolut skal siges noget positivt om Covid-19, så er det, at pandemien har været en øjenåbner i forhold til, at vi også kan arbejde hjemmefra. En fleksibilitet, der kan være en gevinst for medarbejderen såvel som virksomheden. Muligheden for hjemmearbejde vil nemlig nedsætte sygefravær, da en medarbejder, som skranter lidt, vil være mere tilbøjelig til at arbejde hjemmefra frem for at møde op og smitte sine kollegaer.

5. Sæt en dørstopper i arbejde

Luftcirkulation er endnu en måde, hvorpå vi kan mindske smitterisikoen på arbejdspladsen. Hvis muligt bør I derfor have åbnet vinduer et par gange om dagen. Og sæt så dørstopperen på arbejde. Åbne døre sikrer nemlig også mere luftcirkulation. Sidstnævnte vil i øvrigt også betyde, at færre medarbejdere tager fat om det samme dørhåndtag på en arbejdsdag.

Sæbe er effektivt nok

I 99,9 procent af tilfældene vil indholdsstofferne i almindeligt sæbe kunne slå viruspartiklerne ihjel. Det skyldes, at sæben går ind og ødelægger den fedtmembran, en virus har. Når den ødelægges, dræbes virussen også. Derfor er hyppig håndvask og jævnlig rengøring med almindeligt sæbe effektivt mod smittespredning.

Kilde: Svend Ellermann-Eriksen, ledende overlæge ved Klinisk Mikrobiologi på Aarhus Universitetshospital til Jyllands Posten

Virus kan overleve i op til tre døgn!

En videnskabelig artikel udgivet i tidsskriftet New England Journal of Medicine slog i marts 2020 fast, at coronavirussen kan overleve i op til tre døgn på overflader af plast og rustfrit stål. Har en medarbejder fået konstateret corona, er den sikreste løsning, at lokalerne, som medarbejderen har opholdt sig i, lukkes ned i tre døgn.

Hvem har ansvaret?

Det er arbejdsgiveren, der har ansvaret for, at rådene bliver udstukket og efterlevet. Ligesom det også er arbejdsgiverens ansvar, at medarbejderne har adgang til værnemidler som rengøringsservietter, klude, handsker, sæbe og god håndcreme uden allergener efter behov.  

Kilder: BFA (Branche Fællesskab Arbejdsmiljø), Coronasmitte.dk 

 

Ring til Gitte

Har I brug for en uforpligtende snak eller et konkret tilbud, er vi altid klar med en kop kaffe eller en snak over telefonen. I ringer eller skriver blot til Gitte Rohmann i vores kundeservice.

Søg